sâmbătă, 13 februarie 2016

Pacienţii din spital intoxicaţi de la vaporii vopselei !

Cred că a devenit o modă în România practica vopsitului saloanelor din spital, pereţi, paturi şi noptiere la faţa locului, într-un spaţiu închis. Ce mai contează că pacienţii internaţi suferă, că sunt intoxicaţi deliberat cu substanţe nocive , se face curăţenie , nu ? Putem şi dorim să ne şi lăudăm cu asta! De vreo trei zile, în secţia medicală a, etajul IV, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila se vopseşte, se tot vopşeste. Pe holuri sunt paturi metalice care aşteaptă la vopsit, unele chiar sunt deja acoperite de vopsea şi se usucă pe îndelete , ce atâta grabă. Pacienţii nu au voie să închidă uşile saloanelor şi să deschidă geamurile, că nu sunt lăsaţi de meşterii lui peşte prăjit, care dau din pensulă din trei în trei, după care pauză la ţigară. Dacă sunt întrebaţi de ce fac curăţenia cu pacienţii în saloane, spun că aşa li s-a spus, şi nimeni din conducerea spitalului nu şi-a cerut măcar scuze pentru disconfortul creat, deşi e mai mult de atât. Să fii pacient şi să fii nevoit, că nu suporţi, na, vaporii vopselei, să iei salteaua şi să dormi pe hol, nu cred că e o fiţă. Nu sunt eu cea care ar trebui să găsesc soluţii, sunt alţii care culmea , sunt şi plătiţi pentru asta , că de aceea există un administrativ în spital.

P.S.  Întrucât e sâmbătă, şi cei de la administrativ nu lucrează, nu am avut cu cine aprofunda problema. Mă gândesc, dacă vor urma alte secţii, poate se vor gândi la o soluţie prin care bolnavii şă-şi poată vedea strict de boala lor, nu de încă una în plus.

Ce pot face vaporii de vopsea? Să le spun eu, medicilor ?Vopseaua poate fi de două feluri: pe baza de apă, folosită în special pentru pereţi, şi pe bază de ulei, utilizată în special pentru a da un aspect lucios, cum este şi cea din Spitalul Judeţean. Vopselele conţin chimicale care pot fi dăunatoare, cum ar fi solvenţi şi compuşi organici volatili. Atunci când vopseaua se usucă, aceste chimicale se evapora, fiind inhalate de cei care fac lucrarea, şi nu numai. Vaporii emanaţi de substanţele chimice pot agrava astmul şi sinuzita. În plus, solvenţii pot provoca dureri de cap şi ameţeli, deoarece sunt absorbiţi de plămâni şi ajung apoi în fluxul sangvin, iar compuşii organici volatili pot cauza iritaţii ale nasului, gâtului şi ochilor, cum de altfel s-au plâns mulţi pacienţi cu care am stat de vorbă. Un sfat bun, indiferent de ce vopsea foloseşti, este să ţii geamurile deschise pentru ca încăperea să fie bine ventilată şi să ieşi frecvent la aer curat pentru a respira adânc, cum nu s-a făcut în spitalul menţionat.








marți, 9 februarie 2016

Sediile de poliție, haznale autorizate !

De cele din mediul rural vorbesc, cele din județul Brăila, deși bag mâna în foc că cel puțin toate posturile din țară se pot alinia la acest statut , Hazna. Nu am deloc impresia că exagerez, iar dacă nu vă place caracterizarea, asta e ! Acum să nu credeți că polițiștii își doresc palate, dar să stai în sedii fără apă, sau cu apa de la ploaie scursă pe pereți, fără căldură când este cazul, nu mai zic că WC –urile sunt în fundul curții, sau deloc, că pot face pipi pe unde pot, cel mai adesea pe la sediile primăriilor, că astea sunt de regulă cel mai aproape, e ceva…de vis. Cam așa stau trebile. Măria sa MAI nu ar trebui să aloce bani? Ba da , ar spune unii, doar că Ministerul Administrației Interne  e surd , sau spune că nu are, nici de combustibil pentru mașini poliție, nici de reparații sedii, nici de uniforme noi, cel mai adesea nici de plată facturi utilități, nici de nimic, până la urmă cine sunt polițiștii, sunt cei de la coada vacii. Poliția știe, în schimb, să-și facă reclamă pe site –ul instituției,  jos pălăria, mai un Smiley, mai o fătucă în curs de perfecționare, ar fi interesant de știut,  dacă după absolvirea școalii de poliție, entuziasmul va fi același, și câte din tinerele cadre vor mai fi în sistem. Polițiștii tac. Poate că la un moment dat au avut așa un impuls să spună ce- i doare, dar le-a trecut. Ce să spună și mai ales cui să spună, că tot degeaba. Să nu ai încredere în sistemul pe care-l slujești, să știi că ești doar un număr , menționat într-o organigramă , mi se pare grav. Să accepți toate mizeriile, ordine absurde , cum ar fi directiva coloanelor oficiale, care au mâncat la propriu viața polițiștilor, e tragic. Mă gândesc, cei chemați, audiați, posibili infractori, într-un astfel de sediu, unde sărăcia respiră prin toți porii, cât de mult respect au față de polițistul care își face treaba? Câți nu înjură, nu scuipă sau se uită de sus ? Polițiști, poate e timpul să vă spuneți păsurile,  nu mai lăsați pe altcineva să vă rezolve problema, rămâneți fără benzină , bun, lăsați cheile și predați mașina, faceți un raport, vorbiți, luați atitudine. Sigur vă întrebați ce m-a apucat, eh , sunt doar reacții la ce se întâmplă în județ, iar în acest caz, la sediile de poliție, care sunt o rușine. Nu are rost să vă expun lista, e suficient să spun că un sediu, sau cel mult două, sunt la limita decenței. Poate aud cei de la MAI, și nu numai, poate  se va face ceva în țara asta. E prea multă indiferență generalizată și umilință, mai ales umilință. 


joi, 4 februarie 2016

Crad-Tan – cimitirul Brăilei , Bunea –Civia - firma funerară plus piticul gropar

Fabrica de betoane Crad –Tan, firma Bunea-Civia și un maestru de ceremonii, e adevărat cam pitic, au îngropat Brăila având din plin sprjinul  administrației locale. Piciorul tras apăsat de Stancu a început să scoată victime pe banda rulantă, și cred că  vor mai fi persoane care vor pica de undeva de sus, aterizând pe pământ, nu știu dacă pe moale sau tare. Aș spune că puterea le-a luat mințile, dar mai corect este să spun că portofelul a fost pe prima treaptă din lungul șir al faptelor de corupție. Povestea Crad-Tan a început de pe vremea când prefect al Brăilei era Nicolae Mitroi , care a declinat o invitație la un dineu, din partea patronilor gălățeni, și bine a făcut . Nu și Niculina Moisescu și Bunea Stancu, ambii la pupitrul județului, pe poziții diferite e adevărat, dar care au mirosit afacerea beton, și au început o lungă prietenie, tot beton. Mai puțin Niculina Moisescu, care a fost trasă rapid pe dreapta și ulterior eliminată din viața administrației. Piticul, analfabet de altfel, dar cu un miros al afacerilor colosal, a reușit să încheie prima rundă de negocieri în favoarea tuturor părților, mai puțin a brăilenilor, care au început să pută a cimitir. Încet, dar sigur, Crad –Tan a crescut ca făt frumos în trei zile, cât alții într-o viață, iar la Brăila s-a cântat Aleluia. E simplu, nu și legal, când stai la butoane să concepi caiete de sarcini prin care cine e mai tare și mare, poate câștiga aproape toate lucrările din oraș chiar și județ. Astfel, Crad-Tan, având ca partener, cum dreacu, tocmai firma Bunea-Civia , și subcontractori mai mici, care de fapt duceau tot greul, pe bani de mizerie, a trecut la treabă, și ce treabă. Și uite așa ani de zile la pomana banilor publici au fost invitați doar unii, și cu cât oamenii legii nu mișcau în front, cu atât afacerile  ,,cinstite,, s-au umflat ca un cozonac bine frământat. Despre edilul orașului , picat și el în ciorba corupției, alături de cel mai director economic ilustru din istoria Brăilei, am doar regretul că nu a reușit să jongleze, să gestioneze situația,  se știa că este expert. Îmi este greu să cred că nu știa în ce este băgat. Cineva s-a spart la anchetă, cine ?, poate se va afla cândva. Cineva care și-a îndesat bine buzunarul cu bani, dar va scăpa cu ani mai puțini după gratii. Că așa este la noi, corupții rămân cu banii la pușculiță. Am și o nedumerire față de acțiunea celor de la DNA, de ce abia acum? Se știa de acest dosar de mai bine de un an, așa greu se strâng dovezi , sau timpul de atac este fix într-o campanie electorală ?. Ce-ar fi ca de acum înainte când aveți stire de astfel de fapte să și puneți imediat punctul pe I, ca să nu fie dubii cu privire la comenzile politice. Că uite așa se duce dreacului pe apa sâmbetei, țara asta. S-a și întâmplat. Ne-a murit speranța, domnilor !


miercuri, 3 februarie 2016

Arhiva, cavoul documentelor istoriei Brăilei !

Asistăm la o crimă. Aș putea să spun, cu simț de răspundere, că se dorește distrugerea documentelor aflate în sediul Arhivei Brăila, că cineva are acest țel, pentru că altfel nu înțeleg de unde atât de multă indiferență birocratică, și nu numai. De ce spun asta, pentru că de mai bine de 4 ani, dacă nu și mai mult, la Braila, de când a murit CET,  în lipsa unei centrale termice care să asigure un microclimat adecvat, în depozitele structurii locale a Arhivelor Naţionale, zeci de documente s-au degradat. Mai mult, din cauza  gradului de umiditate crescută şi scădere a temperaturii se dezvoltă exponenţial și o ciupercă periculoasă, ce descompune hârtia. De investiţia într-o centrală termică ar trebui să se ocupe Ministerul Administraţiei şi Internelor prin intermediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila, de care arhivele brăilene aparţin din punct de vedere logistic. Bolnava birocraţie a făcut ca lucrurile să treneze nepermis, iar singurul ajutor concret acordat până acum Ahivelor Brăila a constat în dotarea cu cinci calorifere electrice de uz casnic. Ați putea să mergeți să observați ce atmosferă de cavou este acolo și să vedeți cât ceai fierbinte beau angajații, dar mai ales ce umezeală inspiră.Trebuie să înțelegeți că s-au făcut demersuri oficiale peste tot, ani la rând  , chiar și eu m-am plictisit. Ministerele au fost anunțate prin instituția prefecturii, mass media a tras un semnal de alarmă, pe radio, în presa scrisă și nimic concret. În fine, la data de 30.10.2015, Biroul Tehnico - Economic al Ministerului Afacerilor Interne a aprobat în sfârșit , finanţarea pentru obiectivul de investiţii, deși problema se putea rezolva de la început, din 2010-2011. Acum cică este în derulare procedura de achiziţie a serviciului de proiectare pentru obiectivul de investiţii, dar personal nu sunt sigură de nimic. Mă întreb,  de ce abia acum ? Pentru că este un an de campanie? Cine va răspunde pentru documentele istorice ale Brăilei deja distruse ? Cine va suporta cheltuielile medicale prelungite ale angajaților, care periodic sunt în concedii pentru îngrijirea sănătății ? Cine ? A cui, până la urmă, este țara asta ?