joi, 23 iulie 2015

Pește de baltă, prins la undiță militărească - Batalionul Nave Treceri Fluviale la aniversare

E așa incitant când te pregătești să mergi la pescuit, mai ales în cadrul unui eveniment organizat de Batalion  Nave Treceri Fluviale Brăila, care a împlinit nu mai puțin de 20 de ani de la înființare. O manifestare făcută de militarii brăileni între misiunile de luptă, care curg pe bandă rulantă, dar care au găsit un răgaz și pentru un moment de relaxare, atent pregătit. Astfel, pentru Cupa Presei, eu personal, m-am pregătit cu vermuși, râme și am cerut o undiță unui vecin, nea Aurel, cine nu are vecini pescari în bloc, sau pe aproape?!Locul de pescuit s-a dovenit a fi excelent, cu toată canicula cu care ne confruntăm, și a fost chiar lacul de intrucție a militarilor, în Vărsătură –pontonieri , un loc bine populat cu pește de toate soiurile, caras, roșioară, biban și știucă, unii chiar la dimensiuni impresionante. Păduricea ne-a conferit umbră și condiții de pescuit ireproșabile. Competitori nu au fost decât doi ziariști, eu și Florentin Coman de la Obiectiv, versat în ale pescuitului, doar noi întrucât vizita greilor din PNL la Brăila , Blaga și Gorghiu, a dat peste cap planurile colegilor de a onora invitația. O decizie greșită în opinia mea, spun asta pentru că eu am reușit să merg și la conferința de presă a liberalilor, a fost timp. Bun, așadar sosită la locul de luptă, mi-am aranjat momeala la undiță, și chiar din primele cinci minute am reușit să prind o știucă.....Nu vă mai spun că au urmat repede obleții, că la un moment dat am pescuit cu două undițe, a urmat o roșioară și doi bibani. Cu puțină trudă, recunosc. În acest timp, colegul meu avea ceva pește prins, dar cel mai mare regret al său a fost faptul că a scăpat o știucă uriașă, și a reușit să-și rupă și undița.Una peste alta în timp ce noi prindeam pește , bucătarul ne-a pregătit o ciorbă de pește...gata nu mai spun cum a ieșit, mă opresc. Cine a fost alături de noi ?Căpitan Mihai Feraru, caporal Ionuț Bădică, Caporal Florin Robitu, caporal George Enache, caporal Cristian Toader, caporal Marius Floarea, caporal Ștefan Păunel și nu în ultimul rând maior Florin Dubină, șeful Batalionului Nave Treceri Fluviale.Am reușit să câștig două cupe, una pentru locul întâi și una pentru cea mai mare captură, dar cireașa de pe tort a fost, evident ciorba de pește , făcută acolo lângă noi, la foc de lemne. Avem promisiunea unei alte competiții mai pe toamnă, așa că recomand colegilor să-și facă timp să vină, ca să vadă ce au pierdut. Hai , fir întins !











duminică, 19 iulie 2015

Gheorghe Pascali, pompier la ceruri ....

A plecat dintre noi prea repede, şi oricât încerc, nu mi-l imaginez decât la datorie, pompier stând de strajă lângă confraţi. Colonel Gheorghe Pascali, om mai întâi de toate, a fost realmente coleg de breaslă cu noi ziariştii de începuturi după revoluţie, am parcurs împreună drumul cunoaşterii meseriei, noi, în alte scrisului, el în ale comunicării cu o şleată de „nebuni”, aşa cum ne mai spunea uneori. Nu era uşor să fie purtător de cuvânt al unei instituţii aflată permanent în atenţia opiniei publice, şi cumva a reuşit să stabilească ordine, puţin militărească, dar în niciun caz crispată. Avea regula lui sigură de a nu da greş cu noi, şi de a sări cumva de la informaţie vreun ziarist. În fiecare dimineaţă trebuia să-l sunăm, dădeam bună ziua şi dacă aveam timp, mergeam la o cafea. Ne aştepta cu cafeaua caldă în ibric, numai bună de băut,fără zaţ, lăsat între timp la fund. Stăteam la poveşti cât aveam timp, nu prea mult de regulă, dar suficient cât să ne dăm seama de căldura sufletului său. Ne povestea de fetiţa sa, era mândru ca orice tată de fată, şi zâmbea timid. Anii au trecut, şi nu îmi aduc aminte vreodată, personal, să mă fi certat sau supărat vreodată pe dumnealui, nu am avut motiv, era extrem de corect, în egală măsură cu toţi ziariştii. Pe parcursul anilor, a fost purtător de cuvânt, prim adjunct, şeful Biroului Operaţional din cadrul ISU Brăila, dar putea la fel de bine să fie şi şef al instituţiei, era perfect capabil. Cum era la datorie, aflăm de la el după cum ne povestea cu ani în urmă : „Detaşamentul 2 Pompieri Brăila a fost înfiinţat la începutul anilor '60, odată cu Platforma Chimică de la marginea oraşului, acesta avea, în principal, misiunea de a interveni pentru stingerea incendiilor apărute la Combinat şi Termocentrală.Erau cel puţin cinci incendii pe zi. La fabrica de sulf erau zeci de cuptoare în funcţiune, iar incidentele se ţineau lanţ. Când auzeam bubuitura, nici nu mai aşteptam apelul de solicitare la intervenţie, ştiam că iar s-a produs o explozie la un cuptor, ne echipam şi mergeam la fabrica de sulf". În anii '80, locotenent major fiind, în cadrul Companiei nr. 2, a trăit pe viu cele mai dificile intervenţii din istoria subunităţii : "În februarie 1985, a avut loc o explozie urmată de un incendiu, la turbogeneratorul nr. 2 al Termocentralei. În acelasi an, în octombrie, a luat foc sala de maşini a fabricii de celofibră. Ambele intervenţii au fost extrem de grele. Eu am atins un utilaj incins de incendiu şi mi s-a luat carnea de pe picior. Am avut şapte zile scutire de cizmă, fiindcă nu puteam să mă mai încalţ". Sunt mândră că l-am cunoscut, că mă suna ori de câte ori mă auzea pe radio, că vorbeam preţ de o clipă când ne revedeam pe stradă, şi mă rog să-şi regăsească liniştea acolo sus în cer şi să vegheze asupra noastră în continuare.Dumnezeu să ierte!





vineri, 17 iulie 2015

Respect pentru elevi, profesori şi părinţi !

Vineri, 17 iulie a fost o zi a bucuriei atât pentru profesori, elevi şi mai ales pentru părinţi, pun pariu că ei au luat toate emoţiile. Este vorba despre ziua festivităţii premierilor elevilor şi profesorilor cu rezultate excepţionale la examenul de capacitate şi bacalureat. Ce vor face în viitor? Viaţa şi decizia le aparţine, şi sunt convinsă că mulţi dintre deja ei şi-au trasat drumul. Uniunea Europeana, odata cu deschiderea portilor, permite acum fiecarui copil sa-si indeplineasca visul, totul este sa invete, iar bursele castigate in spatiul european sunt o oportunitate, nu mai vorbesc de sansele oferite de statele respective.E limpede că pentru unii dintre ei viitorul este dincolo de graniţe, este o realitate, este trist, şi mai rău este că nimeni nu vine să spună : STOP! Cine poate să-i judece pe copii , dacă au astfel de dorinţe...Revenind la această zi, nu este niciun dubiu că Brăila a fost, este şi se menţine  în rândul în rândul judeţelor în care se învaţă bine carte, ceea ce este fundamental, asa cum a menţionat profesor Viorel Mortu. „Dacă prima dată a părut un şoc, o mirare adesea ironizată de unii, dacă a doua oară a fost un tip de surpriză  în prelungirea primeia, când se întâmpla a treia oară, deja avem de-a face cu o certificare, o certitudine că ceea ce s-a întâmplat prima dată nu este întâmplător.Cu atât mai mult se întâmplă acest lucru, cu cât la Bacalaureat, evaluarea a fost externă şi cu o nuanţă obligatoriu de spus: după ceea ce au evaluat inţial colegii de la Tulcea, cei de la Constanţa, care au evaluat contestaţiile, au mărit mai mult de jumătate din contestaţii. Deci constănţenii, care ar avea motiv să fie ceva mai exigenţi decât cei de la Tulcea, probabil ar fi trebuit să fie mai severi. Dimpotrivă, au adăugat şi au mărit mai mult de jumătate dintre notele date de Tulcea. A fost realizată la Bacalaureat revanşa Transilvaniei, pentru că în top primele trei sunt judeţe transilvanene, dar la te miri ce sutimi sub Cluj suntem iarăşi noi”, a mai spus Mortu.Lista premianţilor la examenul de capacitate în anul şcolar 2014-2015 a cuprins 4 elevi ce primesc câte 3.000 lei fiecare respectiv Andreea Cătălina Iancu - Şcoala Mihai Eminescu”, Elena Panţuru - Şcoala “Fanus Neagu”, Maria Ecaterina Trifan - Şcoala “Ecaterina Teodoroiu” şi Raluca Tudor - Colegiul Naţional “GH. M. Murgoci”).Lista premianţilor la examenul de Bacalaureat cuprinde o singură elevă, Andreea Laura Şelaru, care primeşte 3.000 lei şi 3 cadre didactice îndrumătoare care primesc câte 1.200 lei.   






joi, 16 iulie 2015

Fă-te tare la Fit Expres!

Studioul Fit Expres  de la Brăila, vis a vis de Winmarkt, condus de Adrian Gojnea,  s-a lansat, joi, 16 iulie ca un  eveniment de clasă, în prim plan regăsindu-se Arpad Rudas, Fondator Fit Express România, dar şi echipa de elită alcătuită din Victor Slav, Bogdan Vlădău şi Petru Păun. Băieţii nu au ezitat să ne prezinte o ședință  de 20 de minute, timp în care s-a lucrat, sub îndrumarea unui antrenor, simultan 9 mari grupe musculare. Evident că vedetele au avut ce muşchi să arate invitaţilor la eveniment:)))). Arpad Rudaş a vorbit despre conceptul de antrenament tip EMS (electro-stimulare-musculară), ca alternativă la activitatea de tip tradițional, care te face în final: Să Fii TARE! „ Este special pentru fiecare dintre voi, antrenament individual şi rapid ,echipament de unică folosinţă, chiar şi chiloţii! Vii aici, faci sesiunea, transpiri, dai jos celulita, modelezi corpul, faci duş şi pleci la grădiniţă să-ţi iei copii, sau te întorci la birou, este tipul de antrenament pentru cei care sunt ocupaţi, un antrenamet care dă rezultate vizibile şi spectaculoase”, a spus Arpad Rudas. „După numai 4 (patru) sesiuni: scădere în greutate, tonus muscular crescut, reducerea aspectului dat pielii de celulită și îmbunătățirea posturii trupului.Un antrenament de probă costă 50 de lei, iar pentru abonament prețul variază în funcție de numărul de ședințe ales” a spus Adrian Gojnea, managerul studioului Fit Expres Brăila. EMS este folosit în principal pentru antrenamentele de întreţinere şi de tonifiere ale celor nouă mari grupe musculare şi în practica medicală pentru prevenţia unor afecţiuni, dar şi pentru reabilitare post traumatism, ameliorarea durerilor de spate, corectarea posturii, imobilizarea la pat. Impulsurile sunt induse de un dispozitiv special şi transmise prin intermediul unor electrozi aplicaţi pe piele direct de muşchii vizaţi. Aceste impulsuri provoacă contracţii musculare, rezultatul fiind similar cu angajarea propriu-zisă a muşchilor în mişcare. 









miercuri, 8 iulie 2015

Poliţiştii.... la apă



 Poliţiştii la apă

Astăzi , 8 iulie, bazinul descoperit al Liceul cu Program Sportiv  a primit peste 70 înotători de la instituţiile Ministerului Afacerilor Interne din ţară. Timp de două zile, 8- 10 iulie 2015, la Brăila, poliţiştii şi-au lăsat epoleţii deoparte pentru a se întrece în etapa finală a Campionatului de Înot al Ministerului Afacerilor Interne. Festivitatea de deschidere a avut loc astăzi la ora 9:30, la Liceul cu Program Sportiv- bazinul descoperit, apoi a început competiţia, care se va desfăşura până pe data de 9.07. a.c., la ora 12.30, când va fi festivitatea de premiere. Tot astăzi după primele etape derulate, poliţişti s-au plimbat pe Dunăre cu nava Primăriei, Lacu Sărat.Sper că au suportat canicula....Sportivii s-au antrenat serios pentru a obţine un loc pe podium şi mulţi dintre ei s-au arătat  încrezători în forţele proprii. Competiţia este organizată de Centrul Cultural al Ministerului Administraţiei şi Internelor- Biroul Coordonare Activităţi Sportive, împreună cu Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Baza de Reparaţii Nave, în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv Brăila.





Adăugaţi o legendă



sâmbătă, 4 iulie 2015

Un brăilean, doi brăileni, trei brăileni

Acţiunea Alerg pentru un spital, derulată în Grădina Mare, a strâns câţiva brăileni cu spirit civic, nu au venit toţi  cei aproape 400 care s-au anunţat pe reţeaua de socializare şi sunt uşor amuzată, recunosc. Nu am de ce să mă revolt, încet, încet trebuie să învăţăm să fim parolişti, să învăţăm să ne ajutăm unul pe celălalt,să ne mobilizăm pentru cauze nobile, de suflet. E timpul să ieşim din colţul nostru liniştit, unde nu ne afectează nimic, să avem o opinie, să facem pur şi simplu : o faptă bună. Poate că da, astăzi, norii, ploia nu v-au introdus într-o stare ZEN, şi aţi preferat să vă vedeţi de treabă, dar a fost aşa plăcut….E un sentiment unic să ştii că prin susţinerea ta, pui o cărămidă pentru, în cazul de faţă, construirea unui spital pentru copii.Mai este  cazul să vă spun că nu a fost nici cea mai fină aluzie politică ? Eu cred că nu, mărturie sunt oamenii veniţi la faţa locului, şi vă spun sigur, că au reuşit să-l sfiinţească.







vineri, 3 iulie 2015

Parc fotovoltaic la Chişcani

Electrocentrale Grup SA, o societate desprinsă din Termoelectrica, a finalizat investiţiile la centrala bazată pe energie solară din perimetrul comunei Chişcani, judeţul Brăila. Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a inaugurat vineri 3 iulie, prima centrală cu panouri fotovoltaice a societăţii Electrocentrale Grup SA din România, valoarea totală a investiţiei fiind de 2,4 milioane de euro. Acesta şi-a exprimat speranţa ca asemenea investiţii să continue şi să permită utilizarea energiei verzi şi în agricultură. Parcul fotovoltaic şi centrala electrică de 1,7 MW de la Chişcani, judeţul Brăila, reprezintă prima investiţie de acest gen a unei companii cu capital integral de stat. Investiţia s-a realizat din surse proprii ale societăţii, valoarea totală fiind de aproximativ 11 milioane de lei (2,4 milioane de euro), ceea ce înseamnă un cost specific de 1,4 milioane de euro/MW. 


Potrivit analizei economice a investiţiei, durata de recuperare este de 9,3 ani, în condiţiile în care durata de viaţă a centralei este de 25 de ani. Investiţia se susţine şi prin faptul că, pe lângă veniturile încasate din energia livrată, se obţin fonduri şi din vânzarea de certificate verzi. Avantajul comunei Chişcani este, după cum spunea primarul Ion Crăciun, că sunt 10 angajaţi chişcăneni.

miercuri, 1 iulie 2015

Drepţi, se ridică drapelul!

S-a dat onorul , s-a ridicat drapelul, s-au oferit distincţii militare, orchestra militară a oferit un spectacol la înălţime.În garnizoana Brăila, la data de 1 iulie, au loc activităţi dedicate sărbătoririi a 5 ani de la înfiinţarea Batalionului 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan”.În cadrul acestor manifestări, comandantul Batalionului 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan”, colonel Grigore Marian, a participat alături de efectivele unităţii şi ceilalţi invitaţi la ceremonialul militar organizat cu acest prilej. Tot la data de 1 iulie, la sediul Secţiei 110 Mentenanţă Echipamente Militare, din Brăila, a avut loc o ceremonie dedicată împlinirii a cinci ani de la înfiinţare.